Žafran 1 g

12,00 €
Z DDV

Žafran 

Količina
Na zalogi

 

Telefonsko naročanje: 064 114 108 ali 01 431 12 25

 

Pošiljko naročeno do 13:00 ure dostavimo naslednji delovnik.

 

Brezplačna dostava pri nakupu nad 50,00 EUR. Sicer 3.50€.

Poreklo

Iran

Opis

Žafran, imenovan tudi žefran ali pravi žafran, je že več kot 4000 let cenjena začimba iz Bližnjega vzhoda. Pomen besede za'fân je v arabščini 'biti rumen', saj se je žafran v preteklosti pogosto uporabljalo tudi kot barvilo za blago.

Obirajo ga ročno, nato previdno ločijo brazde od cveta in posušijo. Med sušenjem dobi prepoznaven in nezamenljiv vonj.

Del rastline, ki se uporablja kot začimba, so pravzaprav zgolj cvetne brazde. Zato je še danes to najdražja začimba, saj potrebujemo za kilogram posušenega žafrana tudi do 80.000 cvetov.

Žafran obarva jedi z značilno zlatorumeno barvo in je nepogrešljiv v nekaterih tipičnih orientalskih jedeh, ne sme manjkati pa tudi v nekaterih jedeh sredozemske kuhinje, kot je na primer milanska rižotafrancoski bouillabaisse ali paelja.

Uporaba

Žafran običajno pokapamo z nekaj vode in nato dodajamo jedem. Dodamo ga na koncu kuhanja, če pa ne želimo pretirano intenziven okus, ga lahko dodamo po kuhanju. Žafran ima močan, grenko sladek okus. Jedem ga dodajamo v zelo majhnih količinah, saj sta njegova barva in aroma izrazito intenzivni. Dobro se kombinira z večino sredozemskih zelišč.  

Pogosto se ga uporablja za začinjanje in barvanje jedi, kot so riž, sir, testenine in maslo. Uporablja pa se tudi za barvanje in začinjanje juh, omak in slaščic.

Naše žafranove nitke sodijo v 1A kategorijo kakovosti.

Shranjevanje

Shranjujemo v suhem in hladnem prostoru. Poskrbimo, da je embalaža dobro zaprta. Ker je žafran izredno občutljiv na svetlobo, poskrbimo, da je le-ta shranjen v temni embalaži in na temnem mestu.

Pakiranje

V stekleni embalaži ali vrečki z zadrgo, kjer izdelek ohrani vso svežino in aromo.
Embalaža ščiti pred svetlobo in zrakom, saj je sestavljena iz več slojev zaščite, ki ohranjajo lastnosti vsebine.
Embalaža je zelo praktična in omogoča recikliranje.

000748

16 drugih izdelkov v isti kategoriji:

Žafran 1 g https://atmarama.si/4496-large/000748.jpg <h2 style="margin:20px 0px 10px;padding:0px;color:rgb(171,179,51);font-family:Roboto, sans-serif;font-size:16px;background-color:rgb(255,255,255);text-align:justify;">Poreklo</h2> <p style="margin:0px;padding:0px 0px 5px;line-height:1.4em;font-size:16px;color:rgb(51,51,51);font-family:Roboto, sans-serif;background-color:rgb(255,255,255);text-align:justify;">Iran</p> <h2 style="margin:20px 0px 10px;padding:0px;color:rgb(171,179,51);font-family:Roboto, sans-serif;font-size:16px;background-color:rgb(255,255,255);text-align:justify;">Opis</h2> <p style="margin:0px;padding:0px 0px 5px;line-height:1.4em;font-size:16px;color:rgb(51,51,51);font-family:Roboto, sans-serif;background-color:rgb(255,255,255);text-align:justify;">Žafran, imenovan tudi žefran ali pravi žafran, je že <span style="margin:0px;padding:0px;font-weight:900;">več kot 4000 let cenjena začimba</span> iz Bližnjega vzhoda. Pomen besede za'fân je v arabščini 'biti rumen', saj se je žafran v preteklosti pogosto uporabljalo tudi kot barvilo za blago.</p> <p style="margin:0px;padding:0px 0px 5px;line-height:1.4em;font-size:16px;color:rgb(51,51,51);font-family:Roboto, sans-serif;background-color:rgb(255,255,255);text-align:justify;">Obirajo ga ročno, nato previdno ločijo brazde od cveta in posušijo. Med sušenjem dobi prepoznaven in nezamenljiv vonj.</p> <p style="margin:0px;padding:0px 0px 5px;line-height:1.4em;font-size:16px;color:rgb(51,51,51);font-family:Roboto, sans-serif;background-color:rgb(255,255,255);text-align:justify;">Del rastline, ki se uporablja kot začimba, so pravzaprav <span style="margin:0px;padding:0px;font-weight:900;">zgolj cvetne brazde</span>. Zato je še danes to <span style="margin:0px;padding:0px;font-weight:900;">najdražja</span> <span style="margin:0px;padding:0px;font-weight:900;">začimba</span>, saj potrebujemo za kilogram posušenega žafrana tudi do 80.000 cvetov.</p> <p style="margin:0px;padding:0px 0px 5px;line-height:1.4em;font-size:16px;color:rgb(51,51,51);font-family:Roboto, sans-serif;background-color:rgb(255,255,255);text-align:justify;">Žafran obarva jedi z značilno zlatorumeno barvo in je nepogrešljiv v nekaterih tipičnih orientalskih jedeh, ne sme manjkati pa tudi v nekaterih jedeh sredozemske kuhinje, kot je na primer <em>milanska rižota</em>, <em>francoski bouillabaisse</em> ali<em> paelja</em>.</p> <h2 style="margin:20px 0px 10px;padding:0px;color:rgb(171,179,51);font-family:Roboto, sans-serif;font-size:16px;background-color:rgb(255,255,255);text-align:justify;">Uporaba</h2> <p style="margin:0px;padding:0px 0px 5px;line-height:1.4em;font-size:16px;color:rgb(51,51,51);font-family:Roboto, sans-serif;background-color:rgb(255,255,255);text-align:justify;">Žafran običajno pokapamo z nekaj vode in nato dodajamo jedem. Dodamo ga na koncu kuhanja, če pa ne želimo pretirano intenziven okus, ga lahko dodamo po kuhanju. Žafran ima močan, grenko sladek okus. Jedem ga dodajamo v <span style="margin:0px;padding:0px;font-weight:900;">zelo majhnih količinah</span>, saj sta njegova barva in aroma izrazito intenzivni. Dobro se kombinira z večino sredozemskih zelišč.  </p> <p style="margin:0px;padding:0px 0px 5px;line-height:1.4em;font-size:16px;color:rgb(51,51,51);font-family:Roboto, sans-serif;background-color:rgb(255,255,255);text-align:justify;">Pogosto se ga uporablja za začinjanje in barvanje jedi, kot so riž, sir, testenine in maslo. Uporablja pa se tudi za barvanje in začinjanje juh, omak in slaščic.</p> <p style="margin:0px;padding:0px 0px 5px;line-height:1.4em;font-size:16px;color:rgb(51,51,51);font-family:Roboto, sans-serif;background-color:rgb(255,255,255);text-align:justify;">Naše žafranove nitke sodijo v <span style="margin:0px;padding:0px;font-weight:900;">1A kategorijo kakovosti</span>.</p> <h2 style="margin:20px 0px 10px;padding:0px;color:rgb(171,179,51);font-family:Roboto, sans-serif;font-size:16px;background-color:rgb(255,255,255);text-align:justify;">Shranjevanje</h2> <p style="margin:0px;padding:0px 0px 5px;line-height:1.4em;font-size:16px;color:rgb(51,51,51);font-family:Roboto, sans-serif;background-color:rgb(255,255,255);text-align:justify;">Shranjujemo v suhem in hladnem prostoru. Poskrbimo, da je embalaža dobro zaprta. Ker je žafran izredno občutljiv na svetlobo, poskrbimo, da je le-ta shranjen v temni embalaži in na temnem mestu.</p> <h2 style="margin:20px 0px 10px;padding:0px;color:rgb(171,179,51);font-family:Roboto, sans-serif;font-size:16px;background-color:rgb(255,255,255);text-align:justify;">Pakiranje</h2> <p style="margin:0px;padding:0px 0px 5px;line-height:1.4em;font-size:16px;color:rgb(51,51,51);font-family:Roboto, sans-serif;background-color:rgb(255,255,255);text-align:justify;">V stekleni embalaži ali vrečki z zadrgo, kjer izdelek ohrani vso svežino in aromo.<br style="margin:0px;padding:0px;" />Embalaža ščiti pred svetlobo in zrakom, saj je sestavljena iz več slojev zaščite, ki ohranjajo lastnosti vsebine.<br style="margin:0px;padding:0px;" />Embalaža je zelo praktična in omogoča recikliranje.</p> zacimbe 12 EUR in_stock