HING POWDER YELLOW  "VANIDEVI" 50G

Asafetida (Asafoetida) - 50G

1,50 €
Z davkom

Asafetida je redka začimba pridobljena iz gomoljev različnih vrst trajnic Ferula. Izvira iz Afganistana in je kultivirana predvsem v sosednji Indiji. Jedem daje gladko aromo, ki spominja na por oziroma čebulo. 

Uporablja se za pomoč pri prebavi, začinjanje jedi in za vlaganje. Deluje kot naravni ojačevalec arome. Skupaj s turmerikom je običajna komponenta indijske kuhinje, še posebej v karijih iz leč, (urud dal, golobji grah), raznih pappujih kot npr. dosakaya, mamidikaya ali paradižnikov pappu, ter številnih zelenjavnih jedeh. Njena uporaba je najbolj razširjena v severno-indijski kuhinji, ki je večinoma vegetarijanska in pogosto uporabljena za harmonizacijo sladkih, kislih, slanih in začinjenih komponent v hrani.  

Količina
Na zalogi

  • Telefonsko naročanje: 064 114 108 ali 01 431 12 25 Telefonsko naročanje: 064 114 108 ali 01 431 12 25
  • Pošiljko naročeno do 13:00 ure dostavimo naslednji delovnik. Pošiljko naročeno do 13:00 ure dostavimo naslednji delovnik.
  • Brezplačna dostava pri nakupu nad 50,00 EUR. Sicer 3.50€. Brezplačna dostava pri nakupu nad 50,00 EUR. Sicer 3.50€.

Je vrsta rastline iz družine Ferula, ki je domača v Iranu. Je zeliščna steblika traj­nica, ki zraste do 2 m visoko z krepkimi votlimi, a polnimi soka, stebli premera 5-8 cm v vznožju rastline. Listi so 30-40 dolgi, tro ali več peresni, z močnimi vznožji, ki objemajo steblo. Cvetovi so rumeni in tvo­rijo skupaj večje kobule. Asafetidino angleško ime, kakor tudi znastveno poimenovanje, je izpeljano iz perzijske besede za smolo, ki je asa, in latinske foetida, ki označuje njen močan žveplast vonj. Njen oster vonj ji je pridal mnoga odbojna imena kot npr. hudičev iztrebek (Merde du Diable po francosko ali Devil's Dung po angleško ali Teufelsdreck po nemďż˝ško itd.)

Asafetida je rastlinska smola, ki pride iz posušenega drevesnega soka rastline, ki se pridobiva iz njenih stebel in korenine, se posuši in zmleje v prah in se uporablja kot začimba. Smola je belo siva ko je sveža, a ko se suši, se spreminja v temno jantarjevo (rjavo rumeno) barvo. Smolo je težko nabirati, tradicionalno pa se mleje v kamnitih mlinih ali s kladivi. Dandanes najlažje dosegljiva oblika asafetide je mešana asafetidfa, ki je zelo fin prah in se sestoji iz 30% asafoetidine smole vmešane v riževo moko in gum arabica (smola afriške akacije).

Uporablja se kot pomagalo prebavi, v hrani kot dišavnica in v raznih piklih (pickles). Njen vonj je tako močan, da mora biti shranjena v neprodušni embalaži saj se drugače njena aroma in vonj, ki sta pri velikih količinah neokusna, vlezeta v druge začimbe, ki so shranjene v bližini. Vonj in okus asafetide pa postane zelo blag in všečen ob stiku z vročim oljem ali ghee-jem, ko asafetida spremeni okus in vonj v močno spominjajočega na praženo čebulo ali česen. V Indiji jo uporablja predvsem trgovska kasta Hindujcev in pripadniki Jainisma in Hare Krišne, ki ne jedo česna in čebule.

Uporablja se v večini vegetarianskih ali lečinih jedi za okus in vonj in za preprečevanje napenjanja po jedi. V glavnem jo vzgajajo v Iranu, Afghanistanu in Kašmirju. Svetovno največji proizvajalci asafetide v prahu so Indijske znamke Laljee, Godhoo, Vandevi in M.V.M. Brand Sun Industries Chennai. Asafetida ima določene pozitivne medicinske učinke in je najpogosteje uporablja kot pomagalo presnovi. Slavna je po lajšanju napenjanja po jedi in jo pogosto dodajajo lečinim ali jajčevčevim jedem v majhnih količinah. Trdi se tudi da pomaga v primerih astme in brohitisa. Po narodnem izročilu je tradicionalno domače zdravilo za otroške prehlade. Na Tajskem se uporablja kot pomoč otrokom za prebavo.

Poročajo celo o kontracepcijskih in celo aborcijskih vplivih asafetide. V homeopatski medicini se asafoetida uporablja sprošanje vzvratne peristaltike, občutka gmote v želodcu, ki se dviga nazaj proti grlu. Na Jamajki se asafetida tradicionalno uporablja pri obredih, kjer otroka zaščitijo pred zli duhovi.

19717

16 drugih izdelkov v isti kategoriji:

Asafetida (Asafoetida) - 50G https://atmarama.si/931-large/asafetida-50g.jpg <p>Je vrsta rastline iz družine Ferula, ki je domača v Iranu. Je zeliščna steblika traj­nica, ki zraste do 2 m visoko z krepkimi votlimi, a polnimi soka, stebli premera 5-8 cm v vznožju rastline. Listi so 30-40 dolgi, tro ali več peresni, z močnimi vznožji, ki objemajo steblo. Cvetovi so rumeni in tvo­rijo skupaj večje kobule. Asafetidino angleško ime, kakor tudi znastveno poimenovanje, je izpeljano iz perzijske besede za smolo, ki je asa, in latinske foetida, ki označuje njen močan žveplast vonj. Njen oster vonj ji je pridal mnoga odbojna imena kot npr. hudičev iztrebek (Merde du Diable po francosko ali Devil's Dung po angleško ali Teufelsdreck po nemďż˝ško itd.)<br /><br />Asafetida je rastlinska smola, ki pride iz posušenega drevesnega soka rastline, ki se pridobiva iz njenih stebel in korenine, se posuši in zmleje v prah in se uporablja kot začimba. Smola je belo siva ko je sveža, a ko se suši, se spreminja v temno jantarjevo (rjavo rumeno) barvo. Smolo je težko nabirati, tradicionalno pa se mleje v kamnitih mlinih ali s kladivi. Dandanes najlažje dosegljiva oblika asafetide je mešana asafetidfa, ki je zelo fin prah in se sestoji iz 30% asafoetidine smole vmešane v riževo moko in gum arabica (smola afriške akacije).<br /><br />Uporablja se kot pomagalo prebavi, v hrani kot dišavnica in v raznih piklih (pickles). Njen vonj je tako močan, da mora biti shranjena v neprodušni embalaži saj se drugače njena aroma in vonj, ki sta pri velikih količinah neokusna, vlezeta v druge začimbe, ki so shranjene v bližini. Vonj in okus asafetide pa postane zelo blag in všečen ob stiku z vročim oljem ali ghee-jem, ko asafetida spremeni okus in vonj v močno spominjajočega na praženo čebulo ali česen. V Indiji jo uporablja predvsem trgovska kasta Hindujcev in pripadniki Jainisma in Hare Krišne, ki ne jedo česna in čebule.<br /><br />Uporablja se v večini vegetarianskih ali lečinih jedi za okus in vonj in za preprečevanje napenjanja po jedi. V glavnem jo vzgajajo v Iranu, Afghanistanu in Kašmirju. Svetovno največji proizvajalci asafetide v prahu so Indijske znamke Laljee, Godhoo, Vandevi in M.V.M. Brand Sun Industries Chennai. Asafetida ima določene pozitivne medicinske učinke in je najpogosteje uporablja kot pomagalo presnovi. Slavna je po lajšanju napenjanja po jedi in jo pogosto dodajajo lečinim ali jajčevčevim jedem v majhnih količinah. Trdi se tudi da pomaga v primerih astme in brohitisa. Po narodnem izročilu je tradicionalno domače zdravilo za otroške prehlade. Na Tajskem se uporablja kot pomoč otrokom za prebavo.<br /><br />Poročajo celo o kontracepcijskih in celo aborcijskih vplivih asafetide. V homeopatski medicini se asafoetida uporablja sprošanje vzvratne peristaltike, občutka gmote v želodcu, ki se dviga nazaj proti grlu. Na Jamajki se asafetida tradicionalno uporablja pri obredih, kjer otroka zaščitijo pred zli duhovi.</p> zacimbe 1.5 EUR in_stock