Tamarind s semeni 400G
3,50 €
Z DDV
Tamarind s semeni 400G

Telefonsko naročanje: 064 114 108 ali 01 431 12 25

Pošiljko naročeno do 13:00 ure dostavimo naslednji delovnik.

Brezplačna dostava pri nakupu nad 50,00 EUR. Sicer 3.50€.
Meso sadeža je užitno in pogosto uporabljeno pri kuhanju. Trdo zeleno meso mladega sadeža je zelo kislo, ampak se pogosto uporablja v kislih jedeh, za marinado ali za predelavo nekaterih vrst strupenega jama v Gani, ki jih nato lahko zaužijemo. Zrel sadež je bolj prijetnega okusa; okus je bolj sladek in manj kisel. Uporablja se za sladice, marmelade, sokove ali sladke napitke, sorbete, sladolede …
Pogosta je v indijski kuhinji. Tamarindo, sladkor in začimbe uporabljajo za pripravo tradicionalnega indijskega chutney-a ali za pripravo grenko-sladkih okusov. Nezreli stroki in cvetovi se ravno tako uporabljajo za pripravo jedi.
V Gvadalupu je tamarinda znana kot Tamarinier in jo uporabljajo v marmeladah in sirupih. V Mehiki se prodaja v obliki različnih prigrizkov; posušena in slana ali kandirana. Tamarinda je glavna sestavina znamenitih pijač agua fresca, ledenih sadnih palčk in zmrzlin. Mehiški imigranti so v Ameriko prinesli napitek »agua de tamarindo« in mnoge ostale dobrote. Prigrizki iz tamarinde (npr. mehiški Pelon Pelo Rico) so dosegljivi po vsem svetu v trgovinah s specialitetami v obliki strokov, kot koncentrati ali mezge. V Egiptu je kisel, ohlajen napitek iz tamarinde priljubljen poleti. V južni Keniji jo ljudstvo Svahili uporablja za okrasitev zelenjave in za sokove. Na Madagaskarju so sadeži in listje poslastica za lemurje, za katere tamarinda predstavlja 50% prehrane na leto, če le obrodi. V severni Nigeriji se uporablja zmleti prašek za pripravo Kunun Tsamiya, tradicionalne jedi za zajtrk in tamarindo se pogosto uživa ob fižolovem kolaču. V Mjanmaru se mladi, nežni listi in čašni cvetovi jedo kot zelenjava. Solatna jed iz listov tamarinde, kuhanega fižola in zmletih arašidov, prekrita s hrustljavo ocvrto čebulo je zelo priljubljena na podeželju. Na Tajskem se uživa kot sveže sadje, poznano po sladkem in malenkost kislem okusu. Uživajo jo tudi s sladkorjem in čilijem v obliki sladko-pekoče slaščice. Tamarinda se pogosto uporablja za pripravo jedi Pad Thai, tajske specialitete kislo-sladkega okusa[9]
Tamarind s semeni 400 g Poreklo: Tajska. Dobavitelj in uporabno najmanj do: na embalaži. Distributer: Atmarama d.o.o., Žibertova 27, Ljubljana. Hranilna vrednost na 100 g: energijska vrednost 1494 kJ/357 kcal, Maščobe 0,5 g, od tega nasičene maščobe 0,25 g, Ogljikovi hidrati 84,8 g, od tega sladkorji 34,5 g, Beljakovine 3,4 g, Sol 0,07 gr, Vlaknine 6,2 g.
100245