Kumina v prahu, CMS, 100g

2,00 €
Z DDV

Kumina je začimba, ki je dobro uveljavljena že iz antičnih časov. Poznan je tudi pod imenom orientalska kumina, rimska kumina ali pa laški kumin. Pravijo, da naj bi kumin bil druga najbolj popularna začimba na svetu (takoj za črnim poprom)!

Prednosti:

- Kumina odpravlja napihnjenost, napenjanje in spahovanje.
- Ker spodbuja delovanje presnove, pomaga tudi pri izgubi odvečnih kilogramov in zmanjševanju nivoja slabega holesterola v krvi.
- Za začimbo uporabljamo dozorela in posušena semena, ki so lahko cela ali zmleta.
- Kumina v prahu je še posebno primerna za začinjanje otroške hrane.
- Ker deluje blagodejno na prebavo, jo dodajamo težje prebavljivim jedem ( zelje, ohrovt. fižol).

Količina
Na zalogi

 

Telefonsko naročanje: 064 114 108 ali 01 431 12 25

 

Pošiljko naročeno do 13:00 ure dostavimo naslednji delovnik.

 

Brezplačna dostava pri nakupu nad 50,00 EUR. Sicer 3.50€.

PREDNOSTI

- Kumina odpravlja napihnjenost, napenjanje in spahovanje.
- Ker spodbuja delovanje presnove, pomaga tudi pri izgubi odvečnih kilogramov in zmanjševanju nivoja slabega holesterola v krvi.
- Za začimbo uporabljamo dozorela in posušena semena, ki so lahko cela ali zmleta.
- Kumina v prahu je še posebno primerna za začinjanje otroške hrane.
- Ker deluje blagodejno na prebavo, jo dodajamo težje prebavljivim jedem ( zelje, ohrovt. fižol).
- Kumina vsebuje velike količine eteričnega olja, ki spodbuja izločanje želodčnih in žolčnih sokov, s čimer zbuja tek, hkrati pa je odlično sredstvo proti napihnjenosti.
- Njeno delovanje na črevesno sluznico ni grobo, s tem, ko zavre razmnoževanje bakterij, pa prepreči odvečno vrenje in napihovanje v prebavnem traktu.
- Uporablja se tudi kot dodatek v čajnih mešanicah krhlike in sene za odvajanje blata, pa tudi v tistih, ki se uporabljajo za razkuževanje dihal.
- Priporočajo jo tudi doječim materam, saj naj bi pospeševala nastanek in izločanje mleka.
- Kuminovo olje uničuje glivice.

UPORABA V KUHINJI

Semena kumine s pridom uporabljamo za začinjanje različnih jedi. Odlično se na primer podajo k rženemu kruhu, zeljnatim jedem, sirom, juham, kuhanim jabolkom. Sladkorne slive so na primer sredstvo za pospeševanje prebave, ki ga pripravimo iz semen kumine, prevlečenih s sladkorjem. Liste kumine lahko dodajamo solatam in juham, njihov okus pa spominja na peteršilj in koper.

ZGODOVINA

Iz starih zapisov sledi, da je kumina (Carum carvi) najstarejša začimba na našem ozemlju. Najdena je med izkopaninami iz kamene dobe v koliščarskih naseljih ob Bodenskem jezeru. Tudi širom Evrope domuje že tisočletja, tako tudi v zahodni Aziji in Severni Afriki. Dobro so jo poznali v Egiptu, gojili so jo tudi Rimljani. Za časa vladavine Karla Velikega so jo obvezno morali gojiti na vseh samostanskih vrtovih, in v starih bukvah oziroma samostanskih zapisih govorijo o njeni zdravilni moči. Verjetno iz tega izhaja tudi navada v srednjem veku, ko so po dvorcih vladarjev po kosilu postregli s kandirano kumino. Zdravilne lastnosti kumine je začelo izkoriščati tudi ljudsko zdravilstvo. Kumini so v tem času pripisovali tudi magično moč varovanja pred čarovnicami in pred nezvestobo, zato so jo obvezno uporabljali pri sestavi najrazličnejših ljubezenskih napojev.

9132

16 drugih izdelkov v isti kategoriji:

Kumina v prahu, CMS, 100g https://atmarama.si/3511-large/cms-kuminjeera-v-prahu-100g.jpg <h2>PREDNOSTI</h2> <p>- Kumina odpravlja napihnjenost, napenjanje in spahovanje.<br />- Ker spodbuja delovanje presnove, pomaga tudi pri izgubi odvečnih kilogramov in zmanjševanju nivoja slabega holesterola v krvi.<br />- Za začimbo uporabljamo dozorela in posušena semena, ki so lahko cela ali zmleta.<br />- Kumina v prahu je še posebno primerna za začinjanje otroške hrane.<br />- Ker deluje blagodejno na prebavo, jo dodajamo težje prebavljivim jedem ( zelje, ohrovt. fižol).<br />- Kumina vsebuje velike količine eteričnega olja, ki spodbuja izločanje želodčnih in žolčnih sokov, s čimer zbuja tek, hkrati pa je odlično sredstvo proti napihnjenosti.<br />- Njeno delovanje na črevesno sluznico ni grobo, s tem, ko zavre razmnoževanje bakterij, pa prepreči odvečno vrenje in napihovanje v prebavnem traktu.<br />- Uporablja se tudi kot dodatek v čajnih mešanicah krhlike in sene za odvajanje blata, pa tudi v tistih, ki se uporabljajo za razkuževanje dihal.<br />- Priporočajo jo tudi doječim materam, saj naj bi pospeševala nastanek in izločanje mleka.<br />- Kuminovo olje uničuje glivice.</p> <p></p> <p></p> <h2>UPORABA V KUHINJI</h2> <p>Semena kumine s pridom uporabljamo za začinjanje različnih jedi. Odlično se na primer podajo k rženemu kruhu, zeljnatim jedem, sirom, juham, kuhanim jabolkom. Sladkorne slive so na primer sredstvo za pospeševanje prebave, ki ga pripravimo iz semen kumine, prevlečenih s sladkorjem. Liste kumine lahko dodajamo solatam in juham, njihov okus pa spominja na peteršilj in koper.</p> <p></p> <h2>ZGODOVINA</h2> <p>Iz starih zapisov sledi, da je kumina (Carum carvi) najstarejša začimba na našem ozemlju. Najdena je med izkopaninami iz kamene dobe v koliščarskih naseljih ob Bodenskem jezeru. Tudi širom Evrope domuje že tisočletja, tako tudi v zahodni Aziji in Severni Afriki. Dobro so jo poznali v Egiptu, gojili so jo tudi Rimljani. Za časa vladavine Karla Velikega so jo obvezno morali gojiti na vseh samostanskih vrtovih, in v starih bukvah oziroma samostanskih zapisih govorijo o njeni zdravilni moči. Verjetno iz tega izhaja tudi navada v srednjem veku, ko so po dvorcih vladarjev po kosilu postregli s kandirano kumino. Zdravilne lastnosti kumine je začelo izkoriščati tudi ljudsko zdravilstvo. Kumini so v tem času pripisovali tudi magično moč varovanja pred čarovnicami in pred nezvestobo, zato so jo obvezno uporabljali pri sestavi najrazličnejših ljubezenskih napojev.</p> zacimbe 2 EUR in_stock