BIO_Kvinoja_500g

  Kvinoja, 500g

  100% secure payments
  4,90 €
  Z DDV

  Kvinoja je starodavna rastlina, ki ji štejemo k žitom na podoben način kot ajdo, čeprav botanično mednje ne sodi. Semena so nekoliko podobna prosu, le da so bolj ploščata. Izrazit in malce dimljen okus kvinoje popestri jedi. Kvinojo se uporablja kot prilogo namesto testenin, lahko pa nadomesti tudi skoraj vse žitarice na jedilniku.

  Količina
  Na zalogi

   

  Telefonsko naročanje: 064 114 108 ali 01 431 12 25

   

  Pošiljko naročeno do 13:00 ure dostavimo naslednji delovnik.

   

  Brezplačna dostava pri nakupu nad 50,00 EUR. Sicer 3.50€.

  VSESTRANSKO ŽIVILO

  - Vsestranska je ravno zaradi tega, saj lahko nadomesti skoraj vse žitarice v različnih jedeh.
  - Je zelo okusna tako, kot samostojna jed, ali kot priloga oziroma sestavina kakšne jedi (npr. v juhi, glavni jedi, solati,…)

  IDEALNO ŽIVILO ZA POLETNE DNI

  - Kljub temu, da marsikomu žitarice ustrezajo predvsem v hladni polovici leta, pa je ima kvinoja ravno obratni učinek.
  - Zaradi svoje lahkosti je idealna za pripravo hladnih jedi, ki še kako pašejo v jedilnik v poletnem času.
  - Preprosta za kuhati, saj nam priprava jedi iz kvinoje vzame največ 15 minut časa.

  KVINOJA V KUHINJI

  Kvinojo moramo pred samo uporabo temeljito sprati na cedilu in jo nekajkrat preliti z vročo vodo, da speremo morebitne ostanke saponinov. V kolikor želite kvinojo samo skuhati, mora biti razmerje vode 1:2,5. Velikost zrna se med samim kuhanje znatno poveča, tudi do 4 krat. Kuhano zrno je prozorno z malce nenavadnim zunanjim obročem. Kvinojo na zmernem ognju kuhanmo cca 15 minut in nato pustimo stati še 5 minut, da nabrekne do konca.

  IZVOR

  Kljub temu, da se je kvinoja na trg razširila šele v zadnjem času, pa so jo poznali in uporabljali že stari Inki. To starodavno ljudstvo jo je namreč že pred 3000 leti gojilo na terasastih poljih v Peruju, Andih, Čilu in Boliviji. In tudi še danes jo na teh območjih gojijo tamkajšnji prebivalci. Inki so kvinojo svoj čas poimenovali kar mati vseh semen . Zrna kvinoje so zmleli v moko za kruh, piškote, palačinke in puding, uporablja pa se lahko tudi za zgoščevanje omak. Listi kvinoje so se uporabljali kot zelenjava, stebla pa so porabili za kurjavo.

  000204

  16 drugih izdelkov v isti kategoriji: