Vse o kurkumi
Kurkuma – če ste kdaj videli jed intenzivno rumene barve vedite, da je to zaradi kurkume. To je znana indijska začimba, ki se pridobiva z mletjem korena kurkume v prah (kot ingver). Znana je po svojih zdravilnih lastnostih (čisti kri, dobra je za kožo in preprečuje pretirano izločanje sluzi v telesu).
Kurkuma – če ste kdaj videli jed intenzivno rumene barve vedite, da je to zaradi kurkume. To je znana indijska začimba, ki se pridobiva z mletjem korena kurkume v prah (kot ingver). Znana je po svojih zdravilnih lastnostih (čisti kri, dobra je za kožo in preprečuje pretirano izločanje sluzi v telesu).
Gre za snov, ki jo najdemo v indijski začimbi kurkumi, ki se vsakodnevno uporablja za pripravo azijske in indijske hrane. Ko je tovrstna hrana postala priljubljena tudi na zahodu, so se v lastnosti kurkumina poglobili tudi znanstveniki.
Zdravi s kurkumo
Ne zamešajte karija, ki daje hrani rumeno barvo in kurkumina, aktivne sestavine kurkume, ki predstavlja 5 odstotkov te začimbe.
Kurkumin je tako protivneten kot antioksidanten. Epidemološke raziskave ljudi, ki uživajo veliko kurkume, so pokazale, da so rakava obolenja med njimi redkejša. Z uporabo kurkumina lahko zmanjšamo uporabo konvencionalnih zdravil za raka.
To pa še ni vse, saj je kurkuma odlično protivnetno sredstvo. Kurkumin je celo učinkovitejši pri blaženju bolečin in otrplosti, povezanih z artritisom kot draga zdravila na recept, ki imajo hude stranske učinke. Poleg tega kurkuma varuje jetra in mehur.
Druge raziskave te čudežne začimbe so pokazale, da ta zatre amiloidne plake, ki jih povezujemo s pojavom Alzheimerjeve bolezni.
Kurkumin velja za netoksičnega. Dnevno ga v ekstremnih primerih, kot je rak, zaužijemo do šest gramov – ker predstavlja le 5 odstotkov kurkume, lahko te pojemo tudi 35 gramov dnevno.
Edina težava pri uživanju kurkume je ta, da je ob običajnem uživanju v malo črevesje ne pride dovolj, da bi se je dovolj absorbiralo in prešlo v kri. Da bi se tej težavi izognili, jo moramo uživati z maščobami, kot so hladno stiskana olja, kokosovo olje, ekološko maslo, ghee, surovo mleko ali skuta.
V primeru hujših težav lahko jemljemo tudi kapsule z ekstraktom kurkumina, vendar ponovno z mastno hrano. Poleg tega je dobro, da so kapsule enterične, kar pomeni, da se razgradijo šele v malem črevesju in ne želodcu
Comments
No comment at this time!
Leave your comment