Cimet - čudežna začimba

person Objavljeno od: Uroš Lebar list v: Category 1 Na: comment Komentar: 0 favorite Zadetek: 2865

Cimet - je začimba, ki je narejena iz notranjega stebla cimetovega drevesa. Ima mehko aromo, primeren je za sladke in aromatizirane jedi

Cimet - je začimba, ki je narejena iz notranjega stebla cimetovega drevesa. Ima mehko aromo, primeren je za sladke in aromatizirane jedi

Cimet je začimba, ki ne manjka v nobeni kuhinji, saj si brez njega ne znamo predstavljati klasičnih sladic, kot je jabolčni zavitek, prazničnih priboljškov, kot so medenjaki in kuhano vino, bolj kreativni kuharji pa ga uporabijo še v marsikaterem drugem receptu. Poleg omamnega vonja pa so za cimetznačilni tudi številni zdravilni učinki. Ima namreč antibakterijske, protiglivične in protivirusne lastnosti, poleg tega pa je tudi močan antioksidant.

Cimet pridobivajo iz skorje drevesa cimetovca, ki izvira iz Šrilanke. Izvor cimeta je bil dolgo neznan, saj so dobavitelji začimb želeli ohraniti monopol. V Evropo so cimet prinesli križarji in je v srednjem veku med drugim veljal za afrodiziak, drugod pa je bil v različne namene uporabljen že veliko prej. V Egiptu so cimet uporabljali za balzamiranje, omenjen pa je tudi v Svetem pismu.

CIMET PROTI PREHLADU

Cimet je prava zimska začimba, ki pomaga lajšati številne zdravstvene težave, ki se pojavljajo predvsem pozimi. Tako je cimet odlično preventivno zdravilo proti nahodu in prehladu. Vroč napitek s cimetom poživi krvni obtok in pospešuje znojenje, kar je dobrodošlo pri zmanjševanju vročine. Poleg preprečevanja prehlada cimet pomaga tudi pri gripi in infekcijah dihal. Bolnikom z obolelimi dihali priporočajo inhalacijo s cimetovim eteričnim oljem. Tistim, ki so že prehlajeni, pa pomaga pri odpravljanju simptomov, kot je vneta nosna sluznica in utrujenost. Pozimi so ljudje pogosto brez prave življenjske energije in tu spet pomaga cimet, ki lajša izčrpanost, povečuje prekrvavljenost telesa in preganja zimsko otožnost.

CIMET JE DOBER ZA PREBAVO

Cimet zelo ugodno učinkuje na prebavo, saj prebavila poživi, zato se prebava izboljša. Čeprav prebavo poživlja, pa pomirja kolike, drisko in slabost, odpravlja pa tudi napihnjenost in vetrove. Včasih so z njim zdravili grižo, tako da so mleti cimet vmešali v toplo mleko. Ta napitek si seveda lahko privoščite tudi, če nimate griže.

CIMET POMAGA PRI ŽENSKIH TEŽAVAH

Cimet je v Aziji znan kot zdravilo za ženske težave – zdravi namreč maternico, lajša boleče menstruacije in hude krvavitve. Pomagal naj bi tudi pri nerednih menstruacijah. Poleg ugodnega vpliva na menstruacijo pa cimet zdravi tudi beli tok, kandidiazo in druge nožnične okužbe, saj ima močne antibakterijske in protiglivične lastnosti. Cimet pomaga zdraviti tudi vnetja mehurja.

CIMET ZA ZUNANJO UPORABO

Nanešen lokalno, cimet zaradi evgenola v eteričnem olju deluje kot analgetik; lajša bolečine pri artritisu, glavobolih, bolečinah v mišicah in pri zobobolu. Vodno raztopino cimeta uporabljamo za razkuževanje reznin, ran, pikov in ugrizov, pomaga pa tudi pri kožnih okužbah. Preganjal naj bi naglavne uši. Cimet je zelo pogosto sestavina v kremah proti celulitu.

Comments

No comment at this time!

Leave your comment