Zeleni kardamom

person Objavljeno od: Uroš Lebar list v: Category 1 Na: comment Komentar: 0 favorite Zadetek: 2781

Kardamom sodi v skupino pikantnih lilijevk, kamor spadajo še ingver, kurkuma in galangal.

VSEBUJE PISANO ZBIRKO ETERIČNIH OLJ

Kardamom sodi v skupino pikantnih lilijevk, kamor spadajo še ingver, kurkuma in galangal.

Kardamom izvira iz južne Indije, največ pa ga pridelajo v Indiji, na Šrilanki, v Gvatemali in v Nepalu. Njegova semena sušijo, pražijo in meljejo. Pri nas lahko kupimo predvsem mletega, dobimo pa lahko tudi cela semena.

Glede na različno vrsto in kakovost vsebuje kardamom od 3 do 9% eteričnih olj zelo pisane sestave: med drugim so to limonen, cineol, menton, mircen, sabinen, linelol, nerol, geraniol in metil evgenol.

V ajurvedi kardamom uporabljajo tudi za zdravljenje obolenj dihalnih poti, predvsem suhega kašlja. Kardamomov čaj namreč spodbuja izločanje sluzi in krčenje bronhijev, kar omogoča lažje izkašljevanje. Obenem pa deluje tudi rahlo protimikrobno.

SPODBUJA KONCENTRACIJO IN KREPI DLESNI

Kardamom podpira presnovo možganov in, podobno kot kofein, spodbuja koncentracijo, pri čemer deluje drugače kot kofein. Kava namreč lahko povzroči razbijanje srca, kardamom pa prav to težavo odpravlja. Arabci in Indijci kavi tako dodajajo kardamom, saj ima takšna kava veliko boljšo aromo.

Tradicionalna medicina priporoča kardamom tudi moškim, saj njegovo poživljajoče delovanje omili težave z impotenco. Kitajska medicina ga priporoča tudi otrokom, ki ne morejo prebaviti glutena. Svetuje, da si po jedeh iz žitaric posipajo kardamomov prah in tako omilijo prebavne težave.

Žvečenje kardamomovih semen pomaga proti slabemu zadahu, njegova eterična olja pa krepijo dlesni in nevtralizirajo bakterije, ki povzročajo parodontozo ali gingivitis.

DOBRO SE UJEMA TUDI Z DRUGIMI ZAČIMBAMI

Kardamom, ki ga odlikuje njegov topel vonj, je začimba, ki jo pogosto dodajamo k prazničnemu pecivu, sadnim solatam, likerjem, jogurtom in kavi. Uporablja se v sladkih in slanih jedeh ter je ena od sestavin karija. Vseeno pa z njim ne smemo pretiravati.

Kardamom se dobro ujema tudi z drugimi začimbami. Njegovo družbo imajo radi čili, paprika, poper, cimet, ingver, koriander, kumina, laška kumina, nageljnove žbice, žafran, janež, janeževa zvezda, koromač, limonina lupinica in vanilija.

Comments

No comment at this time!

Leave your comment